Friday, February 23, 2007

Roti John

You will need:

Bread

  • 2 x 15cm loaf french bread
  • 200g minced meat
  • 1 tbs rempah sup Adabi / rempah kurma Adabi (optional)
  • 2-3 eggs
  • 1 medium onion, diced
  • salt and pepper (to taste)
Chilli Sauce (Optional)
  • 3 red chillies
  • 1 small garlic
  • 2-3 tbs tomato sauce
  • sugar (to taste)
  • a pinch of salt
  • 2 tsp vinegar

Direction:
Bread
  1. Prepare the minced meat first. Fry in a little bit of oil. Add in the onion, salt, pepper and the kurma powder if you are using it. Set aside.
  2. Beat the eggs.
  3. Cut the french bread length way in the middle. Put a layer of minced meat evenly and then pour the beaten eggs.
  4. Fry on VERY LITTLE oil in a non-stick pan. Press on the bread so that the meat will stick on the bread.
  5. The frying shouldn't take long since the meat has already been cooked earlier on.

Chilli Sauce
  1. Blend the chillies with the garlic until you get a fine texture.
  2. Warm the blended chillies in a small pot with the rest of the ingredients.
  3. Switch of the heat when you see the first sign of boiling bubbles.
To Serve
  1. Eat with sliced cucumber, sliced tomato and iceberg salad.
  2. It is nicer to eat the bread with the chilli sauce. Some may not like the heat, so they can omit the process.
Note
Honestly, this is a 'hentam' resepi based on my old memory of eating my very first roti john in Singapore with my aunt, Mak Jah. I still remember it strongly that it was wrapped in light-brown paper and the veges were all soggy because we waited to reach home to eat it. At least, you will get freshly cut vegetables when you do it yourself at home.

11 comments:

D said...

roti john satu!!! i had never heard of roti john until back during edinburgh days, my housemate mentioned it. is it by any means a johorean fav? after that, i noticed it was widely sold especially at bazaar ramadhans.

Mama Sarah said...

D i ingat later on, kat pasar malam jual using softer long buns. I dunno, but I prefer fresh/new french bread, more crusty but soft on the inside.

anak2 you suka roti tak? one of these days kita buat lah for tea. Nak?

juwaidah said...

Ok.. This will be my menu for tomorrow! :)

Kaklong said...

salam,

mama, boleh tak guna roti sandwich biasa tu aje?

Mama Sarah said...

Juwaidah Dah buat belum? Tunjuk sikit gambar :)

Kaklong Saya tengah imagine guna roti sandwich biasa. Agak-agak saya boleh. Sebab yang jual di pasar malam tu pun guna softer type of bread. (Bun yang panjang)

Somehow, saya prefer french bread. Rasanya seimbang. (Agak saya, kalau soft buns lebih mudah serap minyak dan silap haribulan boleh jadi soggy)

Tapi semua ni ikut selera masing-masing lah kan?

Kaklong said...

salam,

betul gak tu, soft buns lebih mudah serap minyak. nampak gayanya kena kurangkan penggunaan minyak. saya terfikir pula, roti hotdog pun okkan..

Mama Sarah said...

Kaklong Memang tak perlu banyak minyak pun. Esp kalau guna non-stick pan. Sesudu kecil minyak pun dah cukup.

Saya rasa memang saya maksudkan roti hotdog (bun yang panjang). Cuba Kaklong cuba, kuat serap minyak tak?

LAgi mudah nak dapat roti hotdog tu kan?

Kaklong said...

salam,

yap..insyaAllah, nanti nak beli bahan2nya.kalau jadi, saya bagitau ok.

sbnrnyakan, saya ada bad experience masa first time makan roti john ni. TAK SEDAP LANGSUNG. Sejak tu saya fobia beli roti john. sampai sekarang boleh dikira tak sampai 5 kali saya beli roti john. sib baik 4 kali lepas tu, rasanya oklah juga.

Mama Sarah said...

Kaklong I'm sorry to hear about your first bad experience. Saya boleh imagine, sebab memang ada orang tak suka rasa daging- minced meat.

Saya suka nak teka, mungkin roti yang kaklong makan tu 'soggy' sangat, or berminyak sangat?

Nanti kaklong cuba cerita hasil yang kaklong buat sendiri ok?

david santos said...

Hello!
This work is very good
thnak you

Zakiah said...

i selalu buat pakai hot dog bun. ALa ala pasar malam gitu. Tak serap minyak dan tak soggy. I plaing suka kalau roti john sardin...ala..leleh la pulak